Bevallen in bad

Hoe  fijn is het om met je teen in een warm bad te dippen om de temperatuur te checken en dan je handdoek laten vallen ...een grote stap te nemen en je heeeeerlijk te laten zakken in weldadig warm water.. 
Omhullend, verzachtend en pijnstillend.. 

Soms om heerlijk van wat badzout te genieten, je lichaam te verzorgen maar soms ook echt omdat je lichaam pijn doet, zwaar voelt. Zo vlak voor je menstruatie of juist op de laatste dag! 

Misschien ben jij juist helemaal geen baddermens en verafschuw jij het om een uur in je eigen vuil te weken ;-)

Dat kan! Dat mag..

Maar weet je, als je zwanger bent en je bevalling begint dan kan het enorm helpen om dat warme, weldadige water je te laten omhullen. Zodat je binnen de cocon van het bevalbad je hormonen kan laten flowen
 Endorfine is je natuurlijke pijnstiller en oxytocine helpt je met krachtige weeën.

De hoge randen van het bad zorgen voor een veilig, geborgen gevoel en zorgen voor steun wanneer je op handen en knieën je weeën opvangt of juist even een powernap van een minuutje doet (Ja, dat kan. .zodra je hormonen vrij spel krijgen kun je je wee doorademen en meteen erna in een heerlijk hazeslaapje zakken..)

Het warme water zorgt voor een betere doorbloeding, helpt je  tussen je weeën door te ontspannen en maken het weefsel zacht waardoor je minder kans maakt op scheurtjes.

Het water helpt je bij rug weeën en been weeën en door het beetje toegevoegde (magnesiumhoudend )zout is de werking van het magnesium helpend voor je spieren..  

Je bevallingspartner kan je prima ondersteunen van buiten het bad maar er is ook voldoende ruimte in het bad zodat jullie samen de new born op kunnen vangen en vasthouden.
Tijdens de bevalling kan de bloedvoorziening naar je kleintje zelfs beter zijn doordat in het water meer ontspant.. 
De overgang voor de new born is zoveel zachter en aangenamer, rustig in het stille water naar veilige armen die je naar mama's borst tillen waar je met een beetje geluk een warme tepel vindt met voeding!

Bevallen in een bevalbad is net zo veilig, het geeft geen extra risico.

-Een bevalbad huur je makkelijk via mij - 
 

De placenta 

Wat weten we daar allemaal over?

De placenta begint zich in de eerste weken van de zwangerschap te ontwikkelen en is een heel belangrijk orgaan. Maar waarom?

Ligging van de placenta:

De ligging van de placenta is per zwangerschap anders, afhankelijk van waar de innesteling plaatsvond. Aan je buikzijde, rugzijde, boven in de baarmoeder of juist meer naar onderen. Het maakt in principe niet uit waar de placenta zit, als de placenta maar niet te laag zit: het liefst niet binnen de 2cm vanaf de baarmoedermond, de uitgang waardoor de baby geboren gaat worden (in de meeste gevallen dan). Soms wordt er met de 20-weken echo een laag liggende placenta gezien, de echo wordt dan met 32 weken zwangerschapsduur herhaald en de meeste placenta’s liggen dan gelukkig goed vanwege het uitrekken en optrekken van het onderste gedeelte van de baarmoeder, wat een normaal proces is.
 

Functies van de placenta:

In de eerste weken van je zwangerschap ontwikkelt de placenta zich om de groei van de baby te kunnen ondersteunen. Vanaf ongeveer 12 weken is de placenta volledig ontwikkeld! Maar wat doet die placenta nou allemaal?
 
De placenta vormt een barrière of scheiding tussen de bloedsomloop van jou en je baby. Het dient als verbinding tussen moeder en kind. De placenta produceert hormonen.

Barrière/scheiding tussen moeder en kind

Dat klinkt een beetje onaardig, maar de placenta dient ook als barrière tussen moeder en kind. Er werd vroeger gedacht dat de bloedsomloop van de baby en de moeder met elkaar in verbinding stonden maar dit is niet zo. We weten nu dat de bloedomloop van de moeder gescheiden is van de baby. En daarom bestaat de placenta uit twee delen!

Je hebt het moederlijke deel en het kinderlijke deel! Het deel van de mama heeft zich ontwikkeld aan het baarmoederslijmvlies waar het embryo zich ingenesteld heeft. Maar het deel van de baby heeft zich weer ontwikkeld uit het deel van het embryo. Volg je het nog? ;) Er zit een membraam tussen die twee delen, en zo blijven de bloedbanen gescheiden!

Interessant toch? De bloedbanen zijn gescheiden omdat de bloedgroep van de baby kan verschillen van die van de moeder.

Daarnaast geeft de barrière bescherming tegen schadelijke stoffen. Deze worden gefilterd! Maar let op! Nicotine, alcohol en medicijnen worden hier niet door tegengehouden!

Verbinding tussen moeder en kind

Gelukkig! De placenta verbindt natuurlijk ook. Deze verbinding heeft als hoofddoel om zuurstof en voedingstoffen naar de baby toe te krijgen. De placenta is dan ook van levensbelang voor de baby!

 
De placenta vormt niet alleen een scheiding tussen moeder en kind, maar ook een verbinding. De verbinding heeft als hoofddoel om zuurstof en voedingsstoffen bij de foetus te kunnen krijgen, zodat deze zich goed kan ontwikkelen. De placenta is dan ook van levensbelang voor de baby.
Via de navelstreng worden de voedingsstoffen naar de baby gebracht. De andere kant op worden afvalstoffen en koolzuur van je baby uitgestoten en via de placenta kunnen de afvalstoffen door jouw lichaam worden opgeruimd. Hoe bijzonder is het dat de natuur dit zo goed geregeld heeft?
 

Hormonen!

Naast de barrière en de verbinding, heeft de placenta ook nog een hormonale werking. De belangrijkste hormonen zijn progesteron, oestrogeen, HPL en hCG!
 
Progesteron zorgt ervoor dat de baarmoeder zich niet samentrekt, zodat de baby niet te vroeg geboren wordt. Oestrogeen zorgt ervoor dat de eierstokken niet actief zijn, dat de melkproductie op gang wordt gebracht en dat de baarmoeder sterker wordt en groeit! Dus, dank je wel oestrogeen! HPL zorgt ervoor dat het voor jou lichaamsvreemde deel van de ‘opmaak’ van je baby (papa’s genen ;) ) niet wordt afgestoten. Wel zo fijn. En het zwangerschapshormoon hCG is vooral actief voordat de placenta volledig is ontwikkeld en stimuleert de groei van de baby.

 

Nageboorte, een ander woord voor placenta!

Na de geboorte van je baby is de placenta niet meer nodig. Je lichaam stoot de placenta dan ook vanzelf af zo’n 10 minuten tot een half uur na de geboorte.  

Veel mensen vinden de placenta ‘vies’. Maar misschien, nu je weet wat de placenta allemaal doet, gaan we dit wonderlijke orgaan iets meer waarderen!

Zo bijzonder, dit belangrijke orgaan.. Doe er iets moois mee als herinnering..


 


https://www.walcherswonder.nl/

Hip En Nuttig?

De zoutlamp



Zoutlamp werking

Brandende zoutlampen hebben wetenschappelijk bewezen een zuiverend vermogen door het positief omzetten van ionen. Ze zorgen voor rust en kalmte met een positief effect op je gemoed en gezondheid.

Daarbij trekt de Himalaya zoutlamp vochtmoleculen uit de lucht aan en dit heeft een luchtzuiverende functie. De vochtmoleculen dragen namelijk vuil, stofdeeltjes, pollen, schimmels en evt. vervuilingen mee. Het is daarom aan te raden om de lamp af en toe met een zachte doek af te nemen.

Zoutlamp bij de geboorte

Veel mensen hadden tot voor kort nog nooit gehoord van een Himalaya zoutlamp en daar lijkt Rens Kroes nu verandering in te hebben gebracht. Zij beviel namelijk bij het zachte licht van de zoutlamp en kreeg als commenteer dat het aanstellerig hippiegedoe zou zijn;-).

Toch heeft ze veel vrouwen geïnspireerd en dat maakt dat het zoutlampje één van de bevalling trends van 2021 is geworden. En dat vinden wij heel logisch: bij gedimd licht maak je namelijk makkelijker oxytocine aan, het hormoon dat zorgt voor weeën. Daarnaast werkt het zuiverend zoals hierboven genoemd en is ideaal voor tijdens nachtelijke borstvoedingsuurtjes, maar ook daarna te gebruiken in o.a. de kinder-, meditatie- of slaapkamer.

Productinformatie van de zoutlampen van DALALOU

Himalaya zoutlampen zijn gemaakt van meer dan 250 miljoen jaar oud kristalzout uit het Himalayagebergte.

Afmetingen: hoogte ca. 20 cm, breedte ca. 11 cm

Herkomst: Het zout voor de zoutlampen van Esspo komen uit het zoutmijn gebied Saltrange in Pakistan.

Al sinds 16 jaar werkt Esspo samen met de leverancier; de werkomstandigheden, een eerlijke prijs voor de producten, veiligheid op de werkplek en een goed loon zijn belangrijke aspecten in de duurzame relatie die in de jaren is opgebouwd. De lampen zelf worden vervaardigd in Lahore, de producten werkt daarbij onder ISO 9001:2008 en HACCP certificering en waardoor strenge controle op werkomstandigheden geborgd is. Door traditionele productie een markt te bieden kunnen tradities, die een samenbindende functie in de lokale gemeenschap hebben, in stand gehouden of hersteld en waar nodig verbeterd worden.


Ook Kruid je leven heeft een mooi stuk geschreven over de werking van de zoutlamp. https://ayuhuid.nl/zoutlamp-werking




  

Dat ben Jij

Er is Vrede
Diepe Vrede
daar beneden
En die Vrede
dat ben ik

Er is Stilte
Diepe Stilte
daar in mij
En die Stilte
dat ben ik

Er is Ruimte
Grote Ruimte
groot in mij
En die Ruimte
dat ben ik

Er is Liefde
Volle Liefde
in mijn hart
En die Liefde
dat ben ik

Er is Leven
Nieuw Leven
in mijn buik
en dat nieuwe Leven
dat ben JIJ

Geschreven door Jeanine uit Hoevelaken
Gedeeld omdat het iets in mij raakt




De mooiste Sterrekindjes


Je vergeet ze niet.. de kleintjes die zoveel indruk maken omdat ze zo stil zjn.

Wanneer je wordt gebeld met het nieuws dat er een Sterrekindje wordt geboren dan moet je slikken.. heel hard slikken.
Omdat je weet dat er 2 mensen zijn met immens verdriet, een team geboortewerkers in een speciale modus gaan. Geen piepers, geen alarmen voor hen., maar volledige aandacht voor de (op)nieuwe ouders.

Voorheen werden (zeer vroeg geboren) overleden kinderen na de geboorte in een dekentje, kistje of bakje gelegd. 
Hun huid verkleurt dan en wordt donker. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor. 
Het kindje heeft zijn hele leven in het water geleefd. Dat is de beste omgeving voor de kwetsbare huid.  
Na de geboorte wordt de overleden baby in koud kraanwater gelegd. De baby neemt dezelfde houding aan als in de baarmoeder, het lijkt te zweven in het water. 
De jonge baby zal lichter van kleur worden en oudere baby’s houden een mooie roze huid en roze lipjes en nageltjes. Het kindje kan uit het water genomen worden om te worden vastgehouden en geknuffeld. 




 Wijsheid

Wijsheid wat is dat eigenlijk..

Vroeger 😁 wist ik ALLES.. had ook overal een oplossing voor!

En hoe langer ik leef, hoe minder ik heel zeker weet.. is dat Wijsheid..

Vasthouden aan wat je ooit geleerd hebt of dingen doen omdat je ze altijd zo deed, is dat Wijsheid?

Of durf jij los te laten, om nieuwe dingen te ontvangen..doodeng soms hoor dus als je deze kiest hou je dan goed vast! Aan jezelf, omarm jezelf met Liefde.. of aan elkaar, als je samen wil groeien ♡

In elk gezin kom ik met Kennis en Kunde binnen en een beetje verzamelde Wijsheid. Ik strooi het met Liefde rond, soms ook ongewenst.. (sorry...ik stop al)

Maar altijd neem ik ook weer dingen mee, in mijn rugzak vol ontvangen Wijsheid 

De laatste was: "Stel niet uit wat je meteen kunt doen" en blijkbaar had ik die even nodig! Heel simpel toepasbaar in mn Huishouden, in mn Agenda en in Communicatie 

Ik hoor haar stem nog klinken als ik denk "doe ik zo wel" en ik ben daar een potje blij mee!

Huis aan kant, Agenda op orde en allerlei kleine jeweetwel klusjes zijn gedaan!

Wat is wijsheid voor jou? Waar mag jij ontvangen...💞

Steeds meer overbodige ballast loslaten en steeds Lichter Leven. In Liefde 💞 Das mijn Wijsheid voor vandaag..

Kraamverband



Na de geboorte van je baby verlies je bloed vanuit je baarmoeder. De ene vrouw iets meer dan de andere vrouw. Gemiddeld is dit zo’n 5 tot 9 dagen. Het bloed helpt mee om je lichaam te reinigen, afvalstoffen af te voeren en de hormonen te reguleren. In de eerste dagen na de geboorte gebruik je kraamverband om het bloed op te vangen. Daarna kun je over gaan op maandverband.

Helaas bevat 85% van ons maandverband gifstoffen. Het wordt gemaakt uit cellulose (hout) en gebleekt met chloor zodat het eruit ziet als katoen. Daarna eventueel nog wat parfum of gel zodat de vloeistof niet weglekt.. 

Er is nu zelfs een verkoelend kraamverband geproduceerd. Daarin zit een (kapot te breken) zakje vocht wat dan reageert op het (in het verband aanwezige) calcium ammonium nitrate en dat geeft een koude reaktie die ongeveer 30 minuten aanhoudt.

Bedenk goed dat je huid bij een vaginale bevalling opgerekt en eventueel zelfs gewond geraakt is en er een open verbinding is naar je baarmoeder.  De vraag is of je deze stoffen tegen je huid/wond aan wilt leggen..

Wat zijn de alternatieven? 

Wasbaar maandverband 

Wasbaar maandverband bespaart geld en afval, maar is vooral lief voor je nether regions. Absorberende zachte stof, een ademend waterdicht laagje dat voorkomt dat je doorlekt.

Wasbaar absorbeert beter dan wegwerp en bevat geen chemische of giftige stoffen. Je verbandjes gaan jaren mee, tot wel 5 jaar lang. 
@joyfulbirthenbabies

Of via @dalalounatuurlijk/ @naturalmoummies deze oplossing:

Kraamverband van Natracare 
is gemaakt van zacht, gecertificeerd biologisch katoen, helemaal vrij van chloor en plastic en 100% biologisch afbreekbaar. In tegenstelling tot regulier verband zitten er in dit verband geen chemische en synthetische stoffen verwerkt, zodat je in deze gevoelige periode geen extra belastende stoffen op en in je lichaam krijgt. Biologisch katoen is ademend en hypo-allergeen 

Van wie is wat nu eigenlijk ;-)

 Het uit laten kloppen van de navelstreng wordt meer en meer gezien als waardevol. En eigenlijk is het heel logisch. Om meerdere redenen.

Wanneer je baby zich klaarmaakt voor de geboorte, dan stroomt er extra bloed van zijn lichaam naar de placenta  onder andere om zich kleiner te maken voor de geboorte. Zo past hij makkelijker door het geboortekanaal.

Men noemde de placenta moederkoek maar is dat nou wel juist? 
Doordat het moeder-koek heet lijkt het alsof het bij de moeder hoort.. maar dan zou het bij de moeder blijven, toch? Zoals de baarmoeder bij de moeder blijft.. Er is een moeder-deel van de placenta en een kind-deel van de placenta en tussen die 2 delen vind de uitwisseling plaats van zuurstof en afvalstoffen.

Maar de placenta gaat met de baby, zelfs aan de baby vast mee naar buiten. De baby heeft de placenta ook zelf gevormd, het is samen met de vliezen en de navelstreng onderdeel van de baby. 

Al het bloed wat nog in de placenta zit is van de baby, daar heeft je kleintje dus eigenlijk gewoon recht op..

Wanneer een kindje wordt geboren met een slechte start (dat betekent dat het niet meteen ademt bijvoorbeeld) dan kan de baby via de navelstreng nog steeds verse zuurstof krijgen en afvalstoffen loslaten.

 Wanneer een kindje met een slechte start wordt afgenaveld koppelen we hem dus los van zijn life-line. Meer en meer laten geboortewerkers deze kindjes dicht bij mama liggen en stimuleren de baby zelf te gaan ademen terwijl hij nog verbonden is met verse zuurstof.
 Daarmee voorkom je een bepaalde druk op de hersenen van de baby, die ontstaat bij benauwdheid en verzuring door zuurstoftekort.